Sunday, September 16, 2007

Великолепната петорка на Bugatti Veyron




Когато говорим за екзотични автомобили много честно става дума за модели , които се произвеждат в доста оскъдни количества , но италианският производител Bugatti надмина всички рекорди по "неплодородност". Наскоро италиянският консерн представи на широката публичност уникалния по рода си мод на Veyron - Pur Sang(б.а. от френски - чистокръвен , породист) , а бройката на произведените супер коли е още по уникална - едва 5 екземпляра. С този си ход от Бугати чупят рекорда на Ламборджини , които през миналата година пуснаха на пазара 20 бройки от своята Lamborghini Reventon , и вече са еднолични лидери в класацията за най-малко произведени возила от модел в серийно производство.

И ако се запитате "...какво му е толкова уникалното на това Бугати?" , отговорът е прост - "Всичко и нищо!". Единствената разлика е във факта , че конструкторите са "забравили" да положат боя и можем да се наслаждаваме на облицовка от чист алуминий и карбонови пластини.От техническа гледна точка купето е олекотено с 100на килограма. Въпреки простотата на това конструктивно решение , аз с чиста съвест заявявам , че това е най-красивото Бугати , което някога съм съзерцавал.

Независимо от цената , която никак не е за пренебрегване (1.4 млн евро), серията беше изкупена за по малко от 24 часа след като беше представена на автомобилното изложение в Франкфурт. А за такива като нас , които не успяхме да заминем на време за Германия , можем спокойно да закараме нашите Veyron-чета в най-близкия сервиз и да си направим един "направи си сам" "чистокръвник" :)