Thursday, September 13, 2007

Bugatti Veyron - най-най в света на суперавтомобилите




Цена 1.2 млн USD Производсвто 300 броя
Двигател 8 литра W16 Тегло 2 036 кг.
Аспирация 4 турбокомпр. Въртящ момент 1250 Nm
Мощност 1001 к.с. к.с/тегло 4.2 к.с./литър
к.с./литър 125.1 кс./литър 400 метра 10.8 сек.при 255км/ч
0-100 км/ч 2.5 секунди Макс. скорост 407 км/ч


Бугати Вейрон (Bugatti Veyron) в момента е най-бързата , най-мощна и най-скъпа суперкола в серийно производство.Суперавтомобилът е построен от концерна Фолксваген (Volkswagen AG) и е продаван под името на френската фирма Бугати. Най-бързата кола в серийно производство е произведена в фабриката Молсхайм в Алсаче , Франция. Кръстена е на френския рали състезател Пиер Вейрон , който е победител в 24-часовото състезание в Льо Ман зад волана на модел на Бугати (суперавтомобил за времето си).

Когато говорим за технически характеристики не можем да не споменем уникалната 7-степенна предавателна кутия , която благодарение на революционна технология в областта на тип троник превключването може да сменя скоростите за 7 мили секунди . Естествено е предвидено и напълно автоматично управление , което според мен би отнело удоволствието от карането на този супер автомобил (ако това е възможно де :).


Бугати Вейрон (
Bugatti Veyron) е снабден с цели 10 радиатора : 3 за охлаждане на двигателя , 1 топлообменник за интеркуулера , 2 за климатичната инсталация , 1 за маслото в скоростната кутия , 1 за маслото в диференциала , 1 за маслото на двигателя и 1 радиатор , който отговаря за охлаждането на маслото в хидравличната система на спойлера ( който от своя страна е компютърно регулиран по отношение на аеродинамиката).
От където и да го гледаме този супер автомобил е най-най :)