Monday, January 28, 2008

Новите SUV звезди - Mercedes GLK vs BMW X3 vs Volkswagen Tiguan



На тазгодишното изложение в Детройт(North American International Auto Show) бяха представени 3те SUV-та които ще господарстват над офф-роуд/елегантния клас през идващата година. Това бяха строгия новак на Мерцедес GLK и добре познатите БМВ Х3 и Волксваген Тигуан.
Официално малкият SUV на Daimler все още се нарича "близък до серийното производство прототип Vision GLK Freeside", но на всички е ясно - това е той , новото компактно бижу на Даймлер. Като изключим тежкия "грим" отпред , специалните гуми и LED фаровете , лъскавият експонат е напълно идентичен със серийния GLK , който от есента ще се предлага при дилърите на Mercedes.
Мнението на всички е единодушно - това е суперавтомобил от ново поколение с характерни черти , който ще предизвика възторг и ще привлече погледите на много почитатели по цял свят. Никак не ми е трудно да предвидя пазарния успех на GLK , особено ако рагледаме малкия високопроходим Мерцедес на фона на двамата му най-сериозни конкуренти от Германия. Това са новият VW Tiguan и BMW X3 , който е на пазара от 2004г.
Това е доста време , даже и за един автомобил от Бавария , и още повече трябва да имаме в предвид че Тигуана изпревари Х3-ката по продажби още през първия месец от появяването си на пазара.
Сега нека разгледам факторите , които правят GLK основен претендент за първо място тази година в този все по бързо набиращ популярност клас. На първо място стои външността. От немския концерн за направили сериозна заявка за неповторимост и докато БМВ изобщо не се опитват да прикрият приликата между Х3 и Х5 , Тигуан наподобява Голф + с по-голям клиренс , GLK ни демонстрира самостоятелен и почти уникален дизайн.
Въпреки всички "заемки" от големия GL автомобилът изглежда компактен. Задните светлини не са от две части , което ги прави по евтини за производсто , и наподобяват Т-модела на С-класата. Вместо плавни линии и извивки виждаме остри вдлъбнатини и гънки , както и ясни линии. Няма осещане за мекота и преливане , а напротив - поради мъжкарските си грубовати линии GLK прилича на монолит - един трезор на колела , който не може лесно да бъде разтърсен от нищо. Въпреки това когато го погледнете разбирате , че той не иска да бъде суров и недодялан , а напротив - изчистен и направен с внимание към детайлите. От Мерцедес обещават , че автомобилът ще предлага висок комфорт и пъргаво поведение на пътя (и извън него ;).